locknet.ro

archive

de Sant Jordi

Astazi, 23 aprilie s-a petrecut una dintre cele mai mari sarbatoari pentru Catalunya: Sant Jordi (Sf. Gheorghe pentru noi). Tipu’ asta a injunghiat balaurul undeva aproape de Terragona (asa zice legenda, do’h!) pentru a o salva pe printesa. A curs si ceva sange, iar din combinatia cu hainele lui s-a nascut si steagul Cataluniei.

Tot astazi se mai intampla si Ziua Literaturii, pentru ca in 1616 (din cate am retinut) in aceiasi zi au murit si Cervantes si Shakespeare.

In traditia locala, ziua este un fel de Valentines Day: persoanele de sex masculin, cumpara trandafiri persoanelor de sex opus – se spune ca au fost si ceva trandafiri implicati in afacerea cu dragonu’. In schimb, sunt oferite carti.

Azi dimineata, gaseai la aproape fiecare colt de strada tarabe cu trandafiri si/sau carti, toate folosind steagul pe post de fata de masa. Chestia asta cu daruitul unei carti nu e o inventie pentru turism, chiar se intampla asa si prin oras vezi o multime de persoane destul de zambitoare cu flori sau carti in brate.

Interesant, si din pacate nu am putut sa nu ma abtin sa ma gandesc la cum ar arata Piata Rahova (de ex). plina de lume purtand o carte la subraț. Să nu mă ințelegi greșit, dar oricât de mult aș vrea nu pot să nu fac astfel de comparații.

Mai pe seara, am dat nas-in-nas cu niste fani united la metrou. Pentru ca am figura de indicator – adica sunt abordat cu intrebari de genul: cum fac sa ajung la X sau unde e strada Y – am intrat destul de repede in vorba cu vreo doi care m-au intrebat la ce statie sa coboare pentru a ajunge la stadion. Chiar daca metroul era plin si de suporteri locali. Le-am explicat ce si cum, dar le-am zis ca mai bine sa coboare la aceiasi statie cu aia imbracati in tricourile Barcelonei. Le-am urat noroc, mi-au multumit si m-am dat jos la d’Espanya.

A trecut deja o luna?

P.S. Despre apartament maine.