locknet.ro

archive

Ce se cauta pe piata muncii IT?

Te-ai intrebat vreodata care sunt cele mai cautate limbaje de programare (sau tehnologii) pe piata muncii? Din Romania?

Sau ce anume te face sa fii un programator bun .. sa zicem in PHP?

Ei bine eu am facut-o. Mai mult m-am pus pe treaba si am analizat putin anunturile publicate in perioada 20-27 ianuarie 2008 in sectiunile de IT din cadrul siteurilor de specialitate de la noi (ejobs, bestjobs si myjob) + cele doua aparitii de nisa (jobber si joobs). In toatal am parcurs vreo 2500-2600 anunturi.

De notat ca exista si o marja de eroare, undeva intre 2 si 4% cauzata in special de anunturile personalizate (de ex. pe bestjobs multe anunturi personalizate contin o mare imagine), anunturi incadrate gresit in categoria IT sau de alti factori (posibil sa fi ratat cateva intrari, sau cautarea sa fi intors un numar reprezentativ de rezultate, in special pentru C / C++).

Insa consider ca datele obtinute - asezate in niste grafice frumoase - sunt destul de relevante pana la urma.

Am cautat tendite pentru 7 8 grupuri de tehnologii folosind si sinonime. Astfel, o cautare pentru HTML a inclus si rezultatele pentru CSS, CSS2, XHTML. Pentru JavaScript am adaugat DHTML si Ajax, la fel pentru ASP unde DotNet, Dot.Net, sau .Net au fost incluse. Pentru ca aveam cifre destul de mici pentru limbaje de programare interpretate (mai putin PHP) le-am grupat intr-o singura categorie: Python/Perl/Ruby.

Cerinte

Graficul de mai jos reprezinta cerintele cautate cel mai des, dar in forma bruta, adica numarul total de rezultate oferit de o cautare. De exemplu din numarul total de anunturi parcurse, 10,89% contineau JavaScript (si sinonmele).

Se poate observa ca ~20% din anunturi nu au raspuns la termenii cautati. Si asta pentru ca joburile stric legate de administrarea bazelor de date sau a serverelor nu au intrat in aria mea de interes, adica cu parere de rau, am cam uitat de voi :)

Specializari

O specializare inseamna ca un anunt continea referinte doar catre o tehnologie/limbaj de programare fara alte cerinte din restul grupului. Adica daca angajatorii prefera o persoana care sa stie (eventual foarte bine) doar un singur lucru opus conceptului one-man-show bun la toate si alintat de colegi "struto-camila noastra".

Am gasit cam 550 de anunturi care sa satisfaca criteriile de cautare. Totusi sunt dese cazurile in care angajatorul doreste un PHP Developer capabil sa produca HTML sau JavaScript la un nivel mediu cel putin, exact tipul asta de caz am incercat sa il evit, sau macar sa il tratez separat.

PHP si mai ce?

Si raspunsul la ultima intrebare (pe ziua de azi): ce ar trebui sa mai stii in afara de PHP pentru a obtine un job?

Adica, 55,56% dintre angajatori considera HTML/CSS (+ sinonime: CSS2 si XHTML) ca fiind util iar 49,28 % apreciaza JavaScript (si sinonime: AJAX sau DHTML)

Ma intristeaza totusi numarul mic al celor care cauta si cunostinte de OOP. Pentru mine acest lucru inseamna ca tehnica de executie si calitatea rezultatului obtinut nu conteaza prea mult.

Restul comentariilor va apartin...

P.S.

1. Nu imi pot imagina cum vor fi afisate graficele de mai sus in feed-readerul tau preferat. Sper sa fie totusi citibile :)

2. Despre salarii alta data...

Update

Poti prelua si folosii in alte scopuri grafice publicate mai sus in conditiile licentei Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0, pe scurt: trebuie sa atribui munca depusa lui Aurelian Oancea, sa nu folosesti in scopuri comerciale datele furnizate mai sus si rezultatul modificarilor aduse sa fie publicate folosind acelasi sistem de licentiere.