locknet.ro

archive

Repede

Civilizatia inseamna respectul pe care il ai pentru cei din jurul tau.

Nu credeam ca se poate iesi la iarba verde fara gratar si carne de mici. Sau fara muzica. Sau ca ar trebui sa dau prioritate biciclistilor.

Sau ca exista atat de multa liniste.

Sunt de cateva zile aici, in regiunea West Flandres din Belgia printre vorbitori de dialect olandez. Chiar daca par amabili si incearca sa zambeasca simt ca localnicii devin mai reci cand le vorbesc in engleza.

Pot conversa cu majoritatea dintre ei, iar la nevoie adaug cuvinte in franceza sau germana pe care le-ar intelege cu siguranta. Insa, cred ca ar fi in stare sa ma lase sa astept si jumatate de ora pentru o cafea daca ar afla ca sunt din Bucuresti, Romania.

Biroul unde lucrez este in Oostende un orasel port /statiune la Marea Nordului. Am avut putin timp in weekendul trecut si profitand de vremea frumoasa am dat o tura prin oras. Se lucreaza pe destul de multe strazi in oras, insa nu cred ca am auzit un claxon, oamenii nu par atat de grabiti.

Plaja arata bine si este plina de turistii chiar si in aprilie.

Stau la o familie romano-belgiana in Zedelgem undeva la 7 minute distanta de Brugge (cu trenul) si cam 30-40 minute de Oostende (cu masina). Imi face placere sa fac lucruri pe care nu le-as putea face in Bucuresti, de exemplu sa ma plimb cu bicicleta, seara dupa ce vin de la munca. Sau sa ud gradina.

Sambata am fost in Antwerpen. Nu am reusit sa vad prea mult din oras pentru ca dupa ce am iesit din gara, m-am trezit pe o strada comerciala intesata de magazine. Un fel de Unirea Shopping Center la o scara mult mai mare si desfasurata pe cativa kilometrii. Preturi bunicele la haine sau produse electonice, comparativ cu Bucuresti (chiar mai mici uneori).

Duminica am petrecut 8 ore de calitate in Brugge un oras pe care trebuie sa il vezi.

Sunt inca impresionat de oras, asa ca nu prea imi gasesc cuvintele acum.

Oricum, se mananca foarte bine aici, pentru 13.80E in Brugge am primit 1/2 pui, o salata, cartofi prajiti, 1 Bruges Zot Blonde si o cafea intr-o braserie linistita undeva in partea de vest a orasului. La capitolul asta, as mai putea vorbi despre berea belgiana sau despre specialitatile de ciocolata.

Miercuri vin acasa.