locknet.ro

archive

De ce Open Source?

Ionut Parvu, a explicat acum cateva zile Importanta unui bun CMS.

Eu am ajuns mai tarziu la discutiile dezvoltate pe marginea acestui articol si mi s-a parut interesanta ideea lui Worker legata de dezvoltarea respectivei aplicatii sub o licenta open source.

Ionut a explicat ca dezvoltarea in-house a CMS-ului le aduce un avantaj de 25% (timp de dezvoltare a unei aplicatii web / pret final al acestei aplicatii ) fata de eventualii competitori.

Mai departe, novo spune ca exista si alte agentii ce folosesc o strategie asemanatoare. Nu este o noutate, si sper ca cel putin 95% dintre cei ce realizeaza siteuri web au o astfel de aplicatie. Asa ca avansul de 25% se reduce daca si concurenta face “skinuri” pe banda rulanta (motiv pentru care am spus in comentarii ca este vorba despre o iluzie).

Este evident ca in aceste conditii publicarea codului si creearea unei comunitati in jurul CMS-ului ar putea aduce numai beneficii.

De exemplu:

Sunt convins in dezvoltarea acestui produs se vor folosi si tehnologii open-source (php?, mysql?, apache?, firefox?).

De ce favoarea sa nu fie intoarsa?

Chiar daca comunitatea va fi formata din 2-3 persoane si voi veti fi singurii utilizatori, pana la urma este un gest frumos, iar competitia ideilor va fi mutata in public.

Nu stiu cat de mult ajuta stilul “shareware” abordat de BluoCMS (Metromind) insa o lansare sub o dubla-licenta (vezi MySQL) ar trebui sa inlature teama de a fi “furat”. Pana la urma vorbim despre PHP unde poti irosi mai multe resurse incercand sa iti protejezi codul sursa.

Eu promit sa fac un review al codului – pe gratis.

Sunt multe de spus insa pana atunci, sa vedem si un demo :)