locknet.ro

archive

Lista de cheltuieli

De unde vine dornita de a tine o lista a cheltuielilor? De ce tinem atat de mult sa stim pe ce anume ne cheltuim banii?

Eu nu am gasit niciun fel de valoare in a nota toate cheltuielile. Ce concluzie ar fi trebuit sa trag, sa zicem din procentele calculate saptamanal? Cat timp am avut o asa lista, nu am avut decat o permanenta senzatie de vina. De genul: ah, dar poate ca nu trebuia sa imi cumpar un suc la masa de pranz, parca mergea o apa mai bine.

In primele saptamani faceam conversii mentale din lei in euro. Apoi, la sfarsitul lunii m-am trezit ca nu prea stiam pe ce anume imi cheltuiesc salariul. Asa am inceput un experiment: sa imi notez zilnic pe ce cheltuiesc fiecare cent. Am ales un creion IKEA si o bucata de hartie ca mediu de stocare.

A mers timp de doua saptamani, dar apoi, curiozitatea m-a impins sa fac niste calcule. Poate mi-am dat seama ca nu imi cumparasem nimic extravagant sau ca nu aveam niciun regret cum ca as fi aruncat cu bani aiurea pe fereastra, insa cifrele chiar nu imi spuneau nimic. Am mai incercat inca o saptamana, am zis ca poate mi se lumineaza calea. Nimic. Cam aceleasi cifre.

Citeam un articol despre cum sa iti invetii copii sa faca economii si sa isi tina o lista a cheltuielilor. Mai bine i-ati invata sa fie doar copii! Lista aia nu face doi bani!