locknet.ro

archive

Follow-up - IT Market

Am promis ieri un follow-up pentru a raspunde unor intrebari primite pe mail sau in comentarii legate de articolul despre Ce se cauta pe piata muncii IT?.

Clarificari

Am inceput sa scriu articolul duminica seara, si inainte de Seinfeld l-am salvat ca ciorna. Era cam tarziu, si eram putin cam distrat / obosit. Ieri dimineata l-am revizuit putin. Mi-am dat seama ca am uitat complet de SQL (si prietenii) sau sa incerc macar sa ii pun si pe eventualii sys. admini in grafic, insa l-am publicat asa. Aseara mi-am dat seama ca un grafic in forma de placinta nu e potrivit si poate e mai greu de urmarit.

Asa ca sunt dator cu un update in continuare - oricum graficul nu este afisat de google reader :).

Din fericire (pentru mine) situatia nu este foarte diferita de rezultatele initiale. Pentru curiosi am pus online si un document, sa ii spunem dictionar - cu termenii fiecarui grup de cautari. Zic eu ca este destul de citibil.

Ca o nota, aceste rezultate trebuiesc interpretate in acest fel: 24,5% din angajatori prefera o persoana familiara cu un sistem de operare, fie ca acel anunt se refera la un programator de kernel pe linux sau la o secretara care trebuie sa stie sa foloseasca windowsul. Similar si pentru restul.

III) Graficul *strict* inseamna FIX specializare, un anunt de acest tip este exclus iar unul de acest fel este inclus.

Daca ASP (si sinonimele folosite) au avut 33%, inseamna ca angajatorii prefera persoane doar cu aceasta specializare, in niciun caz nu putem trage concluzia ca ASP ar fi cea mai populara tehnologie. De fapt, nu acesta era scopul meu initial. Cred. In fine.

Pentru a prelua graficul, poti folosi view-source & copy/paste din pagina asta sau direct ca plain-text de aici.

F.A.Q.

Acum ca te-am zapacit de tot de cap, sa incerc sa raspund unor intrebari (au fost vreo 3).

Background

Idea am preluat-o din zbor de la Adrian Spinei, la wurbe #4, mi s-a parut interesanta insa nu i-am acordat o foarte mare importanta atunci. In "vacanta de iarna" m-am documentat despre text / data mining - search servers in contextul in care am un proiect ca freelance "pending" pe tema asta. De fapt Ruby-Steemer sau anumite bookmarkuri adaugate in ultimul timp au dezvaluit deja pasiunea mea pentru acest domeniu. La wurbe #5 Andrei a observat si o bucata de cod, un ecran de gsub prin care incercam sa normalizez un text. Pot dezvalui deci ca exista ceva cod scris in Ruby.

Technology, Technology, Technology!

Tehnologia dezvoltata de mine in ultimile 15 5 zile este in stadiu alpha, nu este inca gata pentru a evolua catre un site de analiza a locurilor de munca din Romania. Trecerea catre sa ii zicem un beta ar putea fi o chestiune de zile sau s-ar putea sa nu se intample niciodata.

Filip ma intreba daca am de gand sa public astfel de studii in continuare si raspunsul meu sincer este: nu stiu.

Imi lipsesc vreo 2-3 piese din marele puzzle :) In plus, momentan nu am puterea financiara pentru a sustine o astfel de bestie de proiect.

Nu pot spune nimic strict legat de modalitatea de cautare sau de colectare a datelor folosita. Nu are nicio relevanta. Iti poti pune insa imaginatia la contributie. Iti poti imagina ca am folosit google sau am cautat pe fiecare site in parte. In niciun caz nu am folosit findjob.ro. Mi-ar fi fost destul de greu sa o fac.

Alte rezultate interesante: 44% din anunturi sunt publicate in limba romana in timp ce 42% din angajatori prefera engleza restul au optat pentru italiana, germana sau... ceva neidentificat :). Sau raportul Junior/Senior este de 32.2%/66.8%. Se pot concepe diverse nebunii de genul asta.

P.S. Multumiri speciale pentru Silvius — joobs.ro/blog si Filip — jobber.ro/blog, ambii publicand ieri articole cu referinte catre studiul meu.